Dracula    One Loft Race       -       Dracula    One Loft Race       -       Dracula    One Loft Race      
top

Reflexul Conditionat

Ivan Pavlov este parintele reflexului conditionat. Acest cercetator in urma cu 121 de ani descoperea cum se conditioneaza stimularea salivara a cainelui. Pentru experimentul sau Pavlov a folosit cativa caini, hrana aferenta si diferiti stimuli cum ar fi: lumina, un clopotel si un metronom. In fiecare zi cam pe la aceeasi ora Pavlov inainte de a da mancare cainilor, aprindea lumina, pornea metronomul sau suna din clopotel. In tot acest timp cainii salivau din cauza mancarii. Dupa catva timp in care a repetat acest lucru  cu regularitate, Pavlov a observat ca animalele sale saliveaza doar la auzul clopotelului sau aprinderea luminii.

Prin aceasta a format un reflex conditionat de lumina, mentronom si clopotel. Acest experiment aducandu-i savantului Rus premiul Nobel.

Pavlov's_dog

Acum sa transpunem acest experiment in lumea nostra columbofila. Multi crescatori cand isi hranesc porumbeii scutura o badoaca cu graunte, ii fluiera sau pur si simplu ii striga. Inconstienti  de aceasta (unii dintre noi), formam porumbeilor nostrii un reflex conditionat pe baza hranei, de sunetul de badoaca scuturata, fluierat sau strigat. La un moment dat cand scuturam badoaca sau fluieram, porumbeii nostrii se comporta ca si  cum ar trebui sa primeasca hrana (aceasta daca ne facem bine meseria). Daca gresim putem bulversa mai tare pasarile! Este exact ca sunetul alarmei ceasului cand trebuie sa ne trezim dimineata sa mergem la munca. Daca in timpul zilei auzim acelasi sunet devenim iritati. De ce? Pentru ca acel sunet ne spune ca trebuie sa ne trezim.

Repetati sa fluerati porumbeii identic cand ii hraniti si o sa vedeti cum acestia vor intra in crescatorie fara probleme, nu va veti mai enerva ca pierd timpul pe casa si veti castiga secunde sau chiar minute pretioase.

Eu am reusit asta in 2012

si asta prin 2008


…spor la zbor !!!