Dracula    One Loft Race       -       Dracula    One Loft Race       -       Dracula    One Loft Race      
top

Drumul cel mai scurt catre succes: columbodromul

 

Principii de baza

 

De cativa ani ma documentez si incerc sa urmaresc si sa formez niste pasari mai rezistente, usor adaptabile si care se maturizeaza mai rapid. Asta pentru ca ma simt atras de “fenomenul” columbodrom. In tara noastra exista deja peste zece astfel de “afaceri”, care insa pot deveni o afacere pentru fiecare dintre noi. Veti intelege de ce spun asta.

De cand am inceput sa colectionez porumbei care se preteaza pentru astfel de concursuri, intrebarile au inceput sa ma bombardeze din toate partile, cea mai comuna fiind “ce parere ai despre porumbeii de columbodrom?”. Chiar, ce parere as putea sa am? Raspunsul este unul putin mai amplu, intrucat vreau de fiecare data sa ii fac pe oameni sa inteleaga principiul acestui stil de a concura.

In primul rand, cine participa, e clar ca isi doreste sa castige. Atat pentru banii pusi in joc, cat si pentru faima, automat, va angaja pui din cei mai valorosi porumbei.

In al doilea rand, acei pui sunt hraniti, adapati, tratati si antrenati la fel. Nu se fac diferente! Asa ca, daca nu se procedeaza ca in crescatoria proprie, cu motivare, administrare de energizante si alte metode, inseamna ca aici isi va spune intr-adevar cuvantul valoarea porumbelului.

In al treilea rand, nu oricine isi permite sa angajeze la columbodrom. Deci majoritatea participantilor dispun de pasari de foarte buna calitate, de la cei mai buni crescatori din lume. Plus ca o mare parte dintre ei sunt straini, care au la indemana banii si conexiunile sa ajunga in volierele marilor campioni belgieni, olandezi sau germani. Bunul meu prieten Bibi Stefanescu mi-a spus odata: “Daca cineva vrea intr-adevar sa faca porumbei, sa cumpere cateva pasari de la columbodrom. Pentru ca sunt numai porumbei de calitate. Fiecare crescator participa cu cei mai buni produsi din cele mai bune perechi ale sale.” Asadar, aici conteaza ceea ce si Piet de Weerd sublinia intr-unul dintre interviurile sale: “sa fi capabil sa creezi cele mai bune perechi!”.

 

Experienta “palpabila”

 

Dupa cum spuneam, acest fenomen a luat amploare pe intreg Mapamondul, iar de cativa ani a inceput sa se dezvolte si in tara noastra. Anul acesta exista un numar impresionant de columbodroame in Romania. Peste zece, care mai de care cu premii dintre cele mai tentante. Tocmai de aceea spuneam la inceput ca o astfel de afacere poate deveni o afacere pentru fiecare dintre noi. In plus, s-a demonstrat ca aceasta metoda de a concura cu porumbeii este cel mai scurt drum catre afirmare.

Pentru mine este si extrem de practic, intrucat sunt plecat doua treimi din luna, pentru a-mi practica profesia. Astfel, nu e nevoie sa antrenezi porumbeii, sa ii pregatesc in mod special etc. Doar urmaresc rezultatele si cand sunt acasa, merg la cele mai apropiate columbodroame sa ii astept si eu. Chiar si unde nu sunt porumbeii mei angajati. De fapt, anul acesta, a fost primul pentru mine si ca proba, am angajat un numar limitat de pui la cel mai apropiat columbodrom de zona unde locuiesc. Am reusit marea performanta de a obtine primul loc la AS, si clasari de top: locul 7 la semifinala, locul 5 in finala si un loc 2 la un Hot Spot. Iar concurentii au fost competitori de top in Romania si nu numai.Si aici vine si partea cea mai interesanta pentru majoritatea dintre voi. Am castigat de cinci ori mai mult decat am investit! Fara sa luam in calcul banii obtinuti pe porumbei in urma licitatiei. Asa ca va rog sa va raspundeti la urmatoarele trei intrebari:

  1. Cat de multi bani investiti in porumbei anual?
  2. Va recuperati rapid acei bani?
  3. I-ati recuperat vreodata?

 

Unde am putea ajunge practicand columbodromul

Ganditi-va cum ar fi sa castigati la Sun City Million Dollar Race in Africa de Sud, acolo unde columbofili uriasi precum Eijerkamp sau Koopman angajeaza peste 50 de pui. Unde va puteti duela cu Alfons Klaas, Hooymans,Veenstra sau Clausing. Sau sa reusiti o performanta mare in China, unde anual sunt angajati peste 7500 de pui, iar chinezii detin in acest moment cel mai bun material genetic din lume. Acestia au reusit achizitii de oridnul sutelor de mii sau chiar milioanelor de euro in ultimii ani. Asadar, sa invingeti astfel de concurenti, cu siguranta veti ajunge pe buzele tuturor columbofililor din tarile moderne.

Si pentru ca tot am vorbit de premii mari, de concurenta acerba si de numarul impresionant de columbodroame din Romania, trebuie sa ne consideram norocosi, dragii mei! Baza exista! E nevoie doar de curaj, inspiratie si incredere. Curaj, pentru a investi o suma destul de rezonabila pentru a inscrie un lot de pui sau mai multe la un columbodrom. Inspiratia se poate traduce prin cat de bine alegem pasarile cu care sa concuram. Increderea in porumbeii proprii si in conducerea columbodromului. Cert este ca acest tip de competitie, indiferent de rezultat este o experienta mai mult decat benefica. Pe langa faptul ca te poti afla in concurenta directa cu personalitati columbofile autohtone, este si o sansa unica de a te duela cu multi dintre colosii mondiali.

 

Impresionant

Anual reuseam sa ajung la numeroase etape si finale ale columbodroamelor din Romania, in special la cele din zona mea. De data aceasta, a trebuit sa plec exact in luna august intr-o delegatie, in interes de serviciu. Dar cum nimic nu e intamplator, in zona in care am ajuns aproape de hotelul unde eram cazam, aproximativ la 20 minute de mers se afla sediul unui columbodrom deja mediatize. Impreuna cu un coleg de serviciu, am ajuns la un hot spot. Imediat am sesizat prezente cateva nume sonore ale columbofiliei romanesti si am incercat sa ii fac o mica introducere si insotitorului meu. Dar cel mai impresionant, atat pentru mine, cat si pentru colegul meu a fost domnul reactia unui cunoscut columbofil si investitor in momentul sosirii primilor porumbei, printre care se regasea si o pasare angajata de acesta. Ceea ce s-a intamplat in acele momente a fost un adevarat declic pentru colegul meu, strain de acest sport pana in acea zi.

Pentru mine, stiindu-l foarte bine, a fost si mai mare surpriza sa constat cat de multe a inteles el. Iar asta la primul sau contact cu acest sport si din cele intamplate in doar o jumatate de ora, cat am asteptat porumbeii,. Oare daca mergea la mine in voliera si ii aratam pasarile si ii explicam in mare parte cu ce se ocupa si se preocupa acest sport, ar fi avut aceeasi reactie? Aceeasi parere? In plus, posibilitatile de castig, l-au atras si mai mult! Din aceasta intamplare, am reusit sa deduc faptul ca acest timp de columbofilie are alt impact asupra oamenilor. Dupa cum deja v-am povestit anterior, anul acesta am obtinut locul 1 la AS in cadrul unui columbodrom. A doua zi, un bun procent al clubului din care fac parte deja se aratau interesati sa angajeze anul viitor pui la columbodroame. Asadar, viitorul poate sta in acest timp de competitie!

locul unu

Faptele vorbesc intotdeauna

Asemenea fapte pot evidentia impactul “fenomenului” columbodrom. Acesta este un mod de a concura, de a castiga bani si de a ajunge printre cei mai renumiti crescatori ai Romaniei, si de ce nu ai intregii suflari columbofile. Nu descurajez competitia interna, cresterea porumbeilor in continuare si angajarea lor in concursuri in cadrul asociatiilor columbofile, nicidecum! Dar acestia vor putea dovedi cu adevarat ca au pasari valoroase mai ales daca vor participa la toate tipurile de competitie, atat cea clasica, obisnuita, cat si cea de tip columbodrom. Pe aceasta cale vreau sa ii conving si pe cei care renunta la acest minunat sport, fie din criza de timp, fie din alte motive, sa se reorienteze, nu sa se predea! xista intotdeauna o cale atunci cand iti doresti cu adevarat!

 

 

Cristian-Daniel Stan ©